Onderdeel van, ruimte voor
Werkwijzer participatie bij ontwikkelingen in beleid en leefomgeving
Voor inwoner, ondernemer en gemeente
Openstaan voor elkaar, dat is goed buurschap.
In uw leefomgeving moet u zich goed en veilig voelen. In de gemeente Hollands Kroon maken we die plaats samen. Daar moet iedereen iets voor doen. Elkaar betrekken en oog hebben voor elkaar. Door naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaars mening en ideeën. Ook al zijn we het niet altijd eens met elkaar. Die manier van omgaan met elkaar noemen wij 'goed buurschap'.
Door samenwerking wordt (bijna) alles beter. Of dat nou een bouwwerk of beleid is, dat maakt niet uit. Daarom willen wij dat iedereen zoveel mogelijk ruimte voor inbreng heeft bij ontwikkeling van plannen en beleid. Maakt u gebruik van die ruimte? Wij hopen het!
Hopen op actieve samenwerking is mooi. Maar in sommige gevallen vinden wij en de gemeenteraad van Hollands Kroon het noodzakelijk. Daarom hebben wij hier afspraken over gemaakt. Per 1 januari 2023 geldt in gemeente Hollands Kroon een Visie op Participatie en een Participatieverordening. De documenten kunt hieronder terugvinden.
Normaal Nederlands
Participatiewoorden eenvoudig omschreven
Participatie
Participatie betekent actief betrokken zijn bij iets. In de gemeente Hollands Kroon betekent het, dat u op de hoogte bent van wat er leeft en speelt en dat u anderen daar ook onderdeel van maakt.
Initiatief
Een plan of activiteit in de leefomgeving of een stuk beleid dat uitgevoerd moet worden. Vaak gaat het om iets waarvoor een vergunning aangevraagd moet worden.
Initiatiefnemer
Iemand die een initiatief heeft. Dat kan een inwoner, bedrijf, organisatie of de gemeente zijn. Wij gaan ervan uit dat de initiatiefnemer eigenaar is van de plaats waar hij zijn plan wilt uitvoeren. Of schriftelijk toestemming heeft van de eigenaar om over plannen op die plaats te praten.
Belanghebbenden
Dit zijn alle personen of organisatie die iets merken van, of een belang hebben bij een ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat hun uitzicht veranderd of omdat zij overlast verwachten. Het kunnen ook mensen, verenigingen of stichtingen zijn die zich voor iets inzetten. Bijvoorbeeld voor natuur, fietspaden of toegankelijkheid. De gemeente kan ook belanghebbende zijn.
Bestemmings- of omgevingsplannen
In dit document staan alle regels en zaken die iets zeggen over de leefomgeving in een bepaald gebied. Het gaat bijvoorbeeld over wat er wel en niet mag en hoe daar mee omgegaan wordt.
Ruimtelijke ontwikkelingen
Dit zijn plannen waarvoor de initiatiefnemer (uiteindelijk) een Omgevingsvergunning aan moet vragen. Dit gaat van van een uitbouw aan een woning tot het bouwen van een nieuwe woonwijk. En van het plaatsen van een kleine windturbine op een dak tot het bouwen van een grote windturbine ergens in de gemeente.
Complexe ruimtelijke ontwikkelingen
Alle plannen die niet in het geldende bestemmings- of omgevingsplan passen en die complex zijn. Bijvoorbeeld door de omvang, de impact op de omgeving, verschillende meningen of lastige procedures. Het kan zowel om plannen van bewoners of bedrijven als van de gemeente gaan.
Ontwikkelende partijen
Professionele initiatiefnemers, zoals woningcorporaties of projectontwikkelaars
Principeverzoek
Een principeverzoek is een verzoek om te kijken hoe wij ‘in principe’ tegenover uw plannen staan. Voor een principeverzoek is het niet nodig om officiële tekeningen of ruimtelijke onderbouwingen aan te leveren. Wel moet het duidelijk zijn wat u wilt realiseren. Het is niet verplicht maar wij raden u het wel aan. Het geeft u een globale inschatting van de haalbaarheid van uw plannen.
Principe uitkomst
De uitkomst die u van ons ontvangt op het principeverzoek heeft een informatief karakter. Dit betekent dat u tegen het voornemen om (wel of geen) medewerking te verlenen, onder bepaalde voorwaarden, geen bezwaar kunt indienen.
Moeilijk woord?
Laat het ons weten! U kunt daarvoor het formuliertje hieronder invullen.